“Jég veled” Szocsiban is – jamaicai igaz történet megismételve?

Jamaicai bobosok az Olimpián és a filmvásznon.

Jamaicai bobcsapat az 1988-as calgaryi olimpián szerepetl először. Sok-sok akadály leküzdése árán jutottak el az Olimpiára. Történetük megihlette a filmipart is, így jöhetett létre a “Jég veled” ( Cool Runnings) című film, mely feldolgozza ezt a küzdelmes kijutást, de humoros mivoltát is bemutatva. A film bemutatása óta a világ is jobban odafigyel a jamaicai bobosok szereplésére.

Jamaicai bobosok a Szocsi Olimpián

1994, 1998, és 2002 után az idén ismét jelen volt egy jamaicai bobcsapat az Olimpián, amit most az oroszországi Szocsiban rendeztek meg. A négyes bob kategóriába most nem sikerült kvalifikáltatmiuk magukat, de kettes bobbal teljesítették a feltételeket (öt versenyt, három különböző pályán kellett befejezni), így ismét képviseltették magukat Winston Watts és Marvin Dixon személyében. A 46 éves kormányos Winston Watts saját bevallása szerint a “Jég veled” című film hatására kezdett el bobozni, és ez már a negyedik olimpiai szereplése, míg a 31 éves fékező, Marvin Dixonnak ez az első téli olimpiai szereplése.

Az idei év is akadályokkal teli

Az 1988-as történet újraelevenedni látszik. Wattsék is számos akadállyal szembesültek, hiszen Jamaicában továbbra sincs jég, a hó sem hull, és mert nekik is pénzügyi gondjaik akadtak a felkészülés során, valamint a kiutazással kapcsolatban is. Watts jópár ezer dollárt beleölt a felkészülésbe, de a kiutazásukhoz szükséges költségekre segítséget kellett kérniük. 80 ezer dollárra volt szükségük, amit interneten is közzétettek. Meg is lett az eredménye, mert a rajongók és szponzorok segítségével, több mint 120 ezer dollár jött össze nem egészen 2 nap alatt. Időközben ugyan a jamaicai Olimpia Bizottság is bejelentette, hogy állják a csapat költségeit, így az interneten összegyűlt pénzt a felkészülésre, jobb felszerelésre és a jövő bobos tehetségek támogatására fogják felhasználni.

Bobos kalandok

A kalandok viszont itt még nem értek végett. Először a csomagjaik keveredtek el az utazás során, amiben a felszereléseik voltak, így nem tudtak részt venni az első edzésen. Vígjátékba illő jelenetek következtek. A megkerült csomagok természetesen az orosz biztonság kezén keresztül mentek át, viszont az egyik biztonsági ember, az ellenőrzés után nem tekerte vissza rendesen a fehérje koncentrátum doboz tetejét, aminek a tartalma a sisakba ömlött. Mikor Watts felvette azt, a fehér por mind az arcába hullott.

A hírek beszámoltak arról is, hogy más bobos csapatoknál is akadtak vicces jelenetek. Az egyik amerikai bobcsapat tag bent ragadt a fürdőszobában, aminek kénytelen volt szó szerint kitörni az ajtaját, hogy kijusson. Még az internetre is feltették a képet. Később még a liftbe is beragadt, de ott már türelmesebb volt, és megvárta, amíg kiszabadítják őket. Egy brit bobos előtt pedig kinyílt a liftajtó, de nem volt ott a lift, csak a liftakna. Még jó, hogy nem zuhant bele.

Nézzd meg a filmet!

 

Akár ezek a jelenetek is filmre vihetőek, de ha érdekel, honnan indult a jamaicai bobosok pályafutása,  azt javaslom nézd meg a “Jég veled” című filmet. Könnyed, humoros, a végén drámai jelenettel, de nagyon tanulságos történet. A tartalomról nem írok, mert szerintem – nézd, ne olvasd! -, de ha érdekel utána nézhetsz ezen az oldalon, mert szépen le van írva.

 

 

Share the joy

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.