Szezon után is VINETTA, azaz padlizsán és ráadásnak Zakuszka

Padlizsan, vinetta
Vinetta, vagyis a padlizsán és a zakuszka nevek hallatán Magyarországon mindenkinek az erdélyi “ételek” jutnak az eszükbe. Valóban Erdélyben előszeretettel készítik a vinettát – magyarul a padlizsánkrémet –  és a zakuszkát, ami ennek egy kicsit továbbfejlesztett változata- az összetevőket illetően. Nemigen van olyan család, ahol ezeket ne ismernék.

A vinetta, más néven: padlizsán, tojásgyümölcs, törökparadicsom, kékparadicsom és még számos neve van… más területeken is igen ismert, és kedvelt zöldség. Sőt a mediterrán országokban sokkal népszerűbb konyhai alapanyag mint nálunk. Többféle módon készítik el pl. a bolgárok, a törökök, görögök. Sütik, főzik, grillezik, kirántják, párolják, töltik és még ki tudja hány féle képpen lehet elkészíteni ezt az egészséges zöldséget.

Nálunk mégis a padlizsánkrém a legelterjedtebb. Olyannyira, hogy ha interneten beütjük a keresőbe a padlizsánkrém szót, számtalan receptet fogunk találni. Mindjárt az egyik receptoldalon a nosalty.hu-n 67 db padlizsánkrém receptet találtam. Igencsak meglepődtem azon, hogy egy kevés összetevőből álló krémet, hogy lehet 67 féleképpen elkészíteni. Néhányat elolvastam, és a változó tényező természetesen a fűszerezés. Találtam paprikásat, majoránnásat, majonézeset , sőt mézeset is… és hagyományos fűszerezésű leírást is.

Nekem a majonézes padlizsánkrém a kedvencem, mert édesanyám így készíti, és természetesen én is. Szerintem a legfinomabb pirítósra kenve vagy épp ellenkezőleg friss fehér vagy barna kenyérre kenve. De hallottam már olyanról is, hogy a krémet hígabbra készítve mártogatva falatozzák. Kinek-kinek ízlése szerint.

Ittmegnézheted, hogy mi hogyan készítjük. Nem cifrázzuk túl. A hagyományos fűszerezést alkalmazzuk és imádjuk a végeredményt. :-)

Ha neked is van egy jól bevált padlizsánkrém recepted, oszd meg velünk. Győzz meg róla, hogy a tied finomabb! A padlizsán szezonnak már vége, de én ki tudom próbálni, mert  a fagyasztóba tettem el (természetesen majonéz nélkül), a többiek pedig kipróbálhatják amikor újra itt a szezon.

Néhány apróság, amit nem szabad elfelejteni ha padlizsánkrémet szeretnénk készíteni.

Fő szabály:

  • Mindig fényes héjú, kemény padlizsánt válasszunk/ vásároljunk. Ha az ujjunk nyoma benne marad miután egy kicsit megnyomkodtuk, már nem az igazi a padlizsán.
  • Inkább közepes méretű padlizsánt válasszunk, mert ha kicsi, akkor sokat kell vele pepecselni és talán még a húsa sem elég érett, ha pedig nagyon nagy , akkor már magvas és esetleg keserű.
  • Addig süssük amíg a héja kicsit megszenesedik, és ha egészben sütjük, mindig szúrkáljuk meg egy kicsit, hogy a sütés során a benne kialakult gőztől nehogy felrobbanjon. Nem baj, ha ezáltal a leve a sütöbe kifolyik, de hogy ne égjen a sütöre, tegyünk alá egy tepsit amibe csoroghat.
  • A készre sült padlizsánt soha ne fém eszközökkel dolgozzuk fel, mert attól bebarnul. Favillát, fakést vagy kerámia eszközöket használjunk, amikor a belsejét kiszedjük és összetörjük.  Olvastam, hogy sokan turmixolják. Én még nem próbáltam. Nem tudom a turmix kése milyen hatással van rá. Bár ha jól gondolom az inkább króm és ezért nem barnul meg a krém.
  • Ha fagyasztóba szeretnénk eltenni, akkor ne keverjünk hozzá majonézt, csak mikor felhasználjuk.

A zakuszkánál hasonló a helyzet, csak ott még alapanyagként babot is felhasználunk.
Ez a mi receptünk.  Nagy adagra számíts, mert édesanyám minimum ekkora adagot készít egyszerre. Ezt télire szoktuk eltenni.

 

Share the joy

Hozzászólások

Szezon után is VINETTA, azaz padlizsán és ráadásnak Zakuszka — 4 hozzászólás

  1. Mikor padlizsánkrémet eszek, mindig eszembe jut a nagymamám, aki sajnos már nem lehet velünk. Ő vinnetának hívta, ezért én gyerekként meg sem kóstoltam ezt az ételt, mert úgy gondoltam, hogy amit matricának (vignetta) hívnak, ráadásul még zöld színű is, az jó nem lehet. Először az általad készítettet kóstoltam meg – még mikor kollégák voltunk- mivel Te padlizsánkrémként kínáltad és ez a megnevezés bizalomgerjesztőbb volt :-) És nagyon ízlett. Utólag csak jót mosolyogtam rajta mikor a nagymamám eszembe juttatta, hogy mi is minden évben elkészítjük ezt az ételt, csak eddig én még nem voltam hajlandó megkóstolni :-). Azóta mindig nagyon várom a padlizsánszezont és rengetegszer elkészítem én is.

  2. Hát igen. A vinetta névből nem igen lehet következtetni arra, hogy mi is ez. Ha így kínáljuk, csak azok kóstolják meg, akik bátrak és szeretik az ínyencségeket vagy akiknek elmagyarázzuk miből is készül. :)
    Örülök, hogy te is megkedvelted, annak meg főleg, hogy az enyémet kóstoltad meg először. :) Erre nem is emlékeztem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.