Székely gyorssal Csíksomlyóra

Mozdonyok

Hetedik alkalommal indul Csíksomlyóra a Székely gyors

2008 májusában az Indóház vasúti magazin ötlete nyomán útjára indult a Székely gyors elnevezésű különvonat, a pünkösdi zarándokvonat.  Hosszú – hosszú idő óta, pontosan 64 éve, ez a vonat volt az első amely, nappali személyvonatként közlekedett Budapest és a Székelyföld között . Ugyancsak a  Székely Gyors volt az első különvonat amit, a csíksomlyói búcsúra idítottak.

2014. június 6-án tehát hetedik útjára indul a zarándokvonat, amit még különlegesebbé tesz, hogy újra matricázott mozdony húzza. A MÁV mozdonya az idén Gábor Áron székely ágyúöntő mester és honvédtiszt születésének 200. évfordulójára emlékezve kapott „új ruhát”.

Matrica köntösben a Székely gyors mozdonya

A MÁV felmatricázott mozdonyai nagy népszerűségnek örvendenek, ezért az elmúlt évhez hasonlóan, idén is nyílt grafikai pályázatot hirdettek az Indóház Közlekedési Kiadóval közösen. Mindig más, de a magyarság történetéhez fűződő témakörben írják ki a pályázatot mely nagyon népszerű, sőt egyre inkább az, mert tavaly 50, az idén már több mint a duplája, 107 pályamű érkezett be. A nyertes, Zachar István veszprémi grafikus a mozdony avatóján vehette át nyereményét, egy kétszemélyes utat a zarándokvonatra.

2014_Gábor Áron 2014_ Gábor Áron_mozdony 2014_Gábor Áron - mozdony

 

 

 

Forrás: http://gaboraronmozdony.hu/

Az egész felületén felmatricázott mozdony május közepén áll forgalomba belföldön, és az egész országot bejárja, illetve rendszeresen közlekedik majd külföldre is, majd június 6-án Székelyföldre repíti a Történelmi Székely Gyorsot.

Az elmúlt évek felmatricázott mozdonyai sorrendben így követték egymást:

–       2010 Széchenyi –mozdony

–       2011 Liszt –mozdony

–       2012 Aranycsapat –mozdony

–       2013 Hunyadi – mozdony

–       2014 Gábor Áron – mozdony

A búcsúra zarándokló magyarokat a szervezők székely családoknál helyezik el, így ebben az időszakban évről-évre több száz embernek adnak munkát Erdélyben. A székely családok nagy szeretettel várják és fogadják a vendégeket, a zarándokok pedig nagy áhitattal fogadják be az új élményeket újra és újra. Hiszen sokan vannak, akik évről – évre visszajárnak.  Vannak akik egyénileg utaznak vagy busszal, de a Székely gyors és a Csíksomlyó expressz is utasaival hozzájárult egy új, erdélyi zarándokhely kialakulásához. A csíksomlyói búcsú az elmúlt évek alatt, az erdélyi és az anyaországi magyarok százezreinek ökumenikus istentiszteletévé és szent találkozó helyévé vált.

Share the joy

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.