Nemzeti Összetartozás Napja

Nagy Magyarország

2010 május végén a parlament június 4-ét a nemzeti összetartozás napjává nyílvánította, és ezt a 2010. évi XLV. törvényben rögzítette is. Az Országgyűlés kinyilvánította, hogy ” a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme. (http://nemzetiosszetartozas.kormany.hu/

Ünnepségek szerte az országban

Immár negyedik éve tartanak e napon ünnepségeket szerte az országban és a határokon túl is, megemlékezve a magyarok e szomorú dátumára, a Trianoni békediktátumra, melynek következményeként Magyarország területe 283 négyzetkilóméterről 93 ezerre, lakossága pedig 18,2 millióról 7,6 millióra fogyatkozott. Ezzel tehát a magyarság egyharmada határon túlra került. Ünnepi beszédek, köszöntők, irodalmi összeállítások, versek, dalok hangzanak el a különböző rendezvényeken, gálaműsorokon. Néptáncosok, népzenészek mutatkoznak be. Több helyen határon túli magyarok lépnek fel, közösen ápolva a magyar hagyományokat, irodalmi és kúlturális örökségeinket.

“Meleg szeretettel függj a hon nyelvén! – mert haza, nemzet és nyelv, három egymástól válhatatlan dolog; s ki ez utolsóért nem buzog, a két elsőért áldozatokra kész lenni nehezen fog.” (Kölcsey Ferenc)

Emlékezzünk mi is egy gyönyörű Vass Albert verssel, melyet Sinkovits Imre csodálatos orgánuma tesz még különlegesebbé.

Share the joy

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.