kalorifer, borkán, paszuly, pixbél, punga, karlinga.

borkán = befőttes üveg

Neked mondanak még valamit ezek a szavak? Használod még valamelyiket?
Milyen csodálatos képessége az embernek az, hogy beszélni tud, hogy minden népnek kialakult a saját nyelve. De a történelem során a népek együttélése és keveredése folytán rengeteg nyelvbe bekerültek más nyelvből “idegen ” szavak, melyek színesítették azt. Beépültek a nyelvbe, a mindennapokba.

Sokszor elgondolkodom, hogy a mai fiatalság által használt szleng is milyen könnyen a mindennapokba épül és nem csak a fiataloknál. El lehet rajta gondolkodni, hogy ez jó vagy sem, de megakadályozni nem lehet.
A különböző tájegységeken is eltérő szavak jelentik ugyanazt a tárgyat, jelenséget, személyt.
A múlt hétvégén egy régen foglalkoztató álmomat igyekeztem útjára bocsátani, de inkább úgy mondanám “járni tanítani”.
Vidi Rita “Író születik” tanfolyamán a kedves, vidám és rendkívül energikus oktatónktól (=trénerünktől :)) Dr Dobos Mártától különböző érdekes, komoly és néha vicces feladatot kaptunk. “Felügyelete alatt” ez a remek csoport tovább folytatja “a munkát” a neten.

kalorifer, borkán, paszuly, pixbél, punga, karlinga

A fenti szavakat én dobtam be a játékba.
És mi a feladat? Hát az, hogy a számunkra ismeretlen szavakkal írj egy rövid szöveget és a végén majd jót nevetünk, amikor behelyettesítjük a szavak jelentését ebbe a szövegbe.

Kedves csoporttársaim vevők voltak a játékra. A következő alkotások születtek:

A paszuly

“Mindig szerettem volna felmászni a paszulyon. Lentről figyelgettem, hogyan bimbózik, amjd nőddögél a punga, de napról-napra kíváncsibb lettem. Meguntam, földhöz vágtam a karlingámat és aszonttam, most már gyerünk! Elindultam és hét nap, hét éjjel másztam. Fel is jutottam. Kimászok az első levélre, hát látom ám, hogy akkora már a pixbél a pungában, hogy teljesen kicsattant belőle a borkán. Na, erre belobbant, ettől aztán leestem és pont.”         A blogján is megtalálod.

Trénerünk is beszállt a játékba:

“Az éj leple alatt az aszott borkán lopva settenkedett a karlingába, de megbotlott a kirakott fazékban, amibe húlni tették ki a paszulylevest. Ráömlött a lábára a forró leves és fájdalmában akkorát ordított, hogy összesereglett az egész kalorifer. A fő-fő pixbél mérgesen húzogatta magára az ingét, miközben azt motyogta: – Megpungálom én ezeket az átkozott borkánokat, meg én, ha addig élek is!”

A megfejtés pedig, ha már nem ugrik be a jelentésük, vagy nem ismerted a szavakat:

kalorifer = radiátor, borkán = befőttes üveg, paszuly = bab, pixbél = tollbetét (pl. golyóstoll betét) , punga = szatyor (pl. reklámszatyor), karlinga = közlekedési eszköz, traktor által húzott dobozos utánfutó szerűség, padokkal a belsejében.

Na most olvads el újra az írásokat! Ugye, milyen vicces jelentésük lesz a mondatoknak? :)

Játsz te is ilyet a barátaiddal!

Ha vannak még a tarsolyodba ilyen szavak, kérlek írd meg itt a hozzászólásokban!

Kép: Pixabay

 

 

 

Share the joy

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.